Logo Work 4 it

Personal training - Dieet - Online coaching

Personal training - Dieet - Online coaching

7 redenen waarom je niet afvalt

 1. Je eet te weinig 

 90% van de mensen die ik over de vloer krijg om te vermageren moet MEER gaan eten. Meestal gaat het niet over het aantal calorieën dat je meer moet gaan eten maar wel over de hoeveelheden. Meer groenten, meer fruit en meer magere melkproducten zonder suiker. 

Maar soms eten mensen ook echt te weinig calorieën. Je hongert jezelf uit, hierdoor gaat je lichaam in spaarstand om te kunnen overleven. Als je dan toch een keer zondigd, gaat je lichaam hier proberen zoveel mogelijk energie uit te halen om te overleven in een volgende periode van schaarste. 

2. Je eet te weinig eiwitten

Wanneer je minder calorieën eet dan je verbuikt (wat nodig is om af te vallen) en je eet te weinig eiwitten, gaat je lichaam je eigen spieren als eiwitbron afbreken. Dit wil je niet. je wilt net dat je spier% zo hoog mogelijk blijft. Spieren verbruiken namelijk meer energie dan vet waardoor het makkelijker is om af te vallen en je gewicht te behouden. 

Eiwitten zitten ook in vlees, vis en eieren maar hier eten we over het algemeen al te veel van. Een andere bron zijn melkproducten. Wanneer je kiest voor magere of halfvolle melkproducten zonde toegevoegde suiker bevatten ze veel eiwitten en weinig vet en suikers. Ze vullen daarnaast goed waardoor je geen zin krijgt in iets anders om te snoepen. 

Er is heel veel keuze dus variëer in melk, yoghurt, platte kaas, pudding, ijs,… Kies wel telkens de magere en ongesuikerde variant. Gebruik 2-4 porties van 125 g per dag. 

3. Je daalt in vet en stijgt in spieren

Zoals ik daarnet al zei verbruiken spieren meer energie dan vet. Het is dus goed om in spieren bij te komen en in vet af te vallen maar spieren wegen meer dan vet. Hierdoor zal je dus geen daling op de weegschaal zien. Spieren nemen voor hetzelfde gewicht wel een kleiner volume in dus je zal wel merken dat je afslankt en je kleren losser gaan zitten. 

Daarom vinden we het bij Work 4 it belangrijk om elke afspraak je spier- en vet% te meten. Zeker als je meer gaat bewegen. 

4. Je neemt geen ontbijt

Wanneer je niet ontbijt gaat je lichaam ook weer in een spaarstand. Je lichaam denkt niet in moderne tijdens maar zoals in de oertijd. Als je niet eet denkt je lichaam dat er geen eten is. Je lichaam gaat dus zo efficiënt mogelijk omgaan met de energie die het krijgt en je gaat dus minder vet verbruiken. 

Wanneer je dan toch eet krijg je zoveel honger at je je ook minder goed aan een portie gaat kunnen houden. Bovendien gaat je instinct er ook voor zorgen dat je net zin krijgt in snelle suikers en vetten omdat deze je lichaam snel energie geven om te overleven. 

Op het einde van de dag zal je dus meer energie hebben ingenomen en minder energie hebben verbruikt dan wanneer je wel een ontbijt neemt. 

5. Je eet te weinig groenten

Groenten bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Hierdoor zijn ze heel gezond. 

Maar groenten zijn ook onmisbaar als je wilt vermageren. Groenten bevatten veel vocht en vezels waardoor ze goed vullen en toch weinig calorieën leveren. 

Als je de groenten met weinig of geen vetstof klaarmaakt en oplet met de saus mag je er zoveel van eten als je wil. Per dag wordt er aangeraden om minimaal 300 g groenten te eten. Liefst eet je 2 keer per dag groenten: een half bord bij je avondmaal en nog wat extra groenten of soep bij de lunch. Doordat je veel groenten eet zal je automatisch minder van de rest eten en dus vermageren. 

 

6. Je eet te weinig fruit of te veel fruit 

Fruit is gezond. Het bevat veel vitaminen, mineralen en vezels. We raden aan om minimum 2 stukken fruit te eten t.g.v. een appel of ongeveer 125 g.  Je kan een stuk fruit bij je lunch nemen en als tussendoortje. Het stuk fruit bij de lunch zorgt ervoor dat je misschien een snede brood minder kan nemen en als tussendoortje kan het een koek vervangen. 

Je mag eventueel nog een 3de stuk fruit nemen maar meer dan 3 stukken fruit neem je beter niet. Naast goede dingen bevat fruit ook suikers en neem je hier teveel van is het ook weer niet zo goed. Natuurlijk is het beter om 4 stukken fruit te nemen dan 3 stukken fruit en een koek maar ideaal hou je het bij maximum 3 stukken fruit per dag. 

Probeer te variëren in fruitsoorten en beperk het mixen of persen van fruit. Hiermee maak je de vezel kapot en vult het minder en het zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuiker waardoor je zin krijgt om te snoepen. 

7. Je beweegt te weinig

Door meer te bewegen verbruik je meer energie en zal je dus ook meer afvallen. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat je meer spieren ontwikkelt en dus ook zo zal je meer calorieën verbruiken, ook wanneer je niet beweegt. 

Maar vergis je niet, je moet al heel wat uren sporten om enkel met bewegen af te vallen. 1 kg vet bevat gemiddeld 7700 kcal, als je gemiddeld met 1 uur wandelen 250 kcal verbruikt kan je eens berekenen hoeveel uren je dan zou moeten wandelen ? 

Staat er geen reden in waar jij je in herkent? 

Dan raad ik je aan om een afspraak te maken. Na een volledige anamnese kan ik je zeker nog tips geven zodat het je wel lukt! 

Neem hier contact op om een afspraak te maken.

Vind jij het ook zo moeilijk om zelfstandig resultaten te behalen?

Probeer dan eens één van deze 3 opties.

Online begeleiding

Een stok achter de deur
+ wegwijzer op het platform

Intake beweging

Volledig persoonlijk plan

Totaalpakket

Volledig persoonlijk voedings- en bewegingsplan op maat. 

Vragen of opmerkingen?

Je kan ons helpen en deze content te verbeteren door je vragen en opmerkingen door te sturen naar info@work4it.be.